Joke Vos Architecten

Datacentrum TU Delft
Winnaar Betonprijs 2009 categorie Utiliteitsbouw

Jaar ontwerp 2006 / opgeleverd 2008
Opdrachtgever TU Delft Facilitair Management & Vastgoed

Het afstoten van het gebouw waar het datacentrum in was gevestigd was voor de TU Delft aanleiding om een nieuw ‘state of the art’ gebouw neer te gaan zetten. Door de schaalbare en modulaire opzet is het ook op de toekomst voorbereid. Door de toenemende afhankelijkheid van ICT systemen is ‘business continuity’ het uitgangspunt geweest. Het datacentrum is in extreem korte tijd ontworpen en gebouwd.

Robuust en stevig staat het nieuwe datacentrum aan de rand van de TU Delft campus. De schuine lijnen in de gevel doen mee met de bomen ernaast. De kleuren zijn bescheiden, grijswit beton en groenig glas. Dit introverte gebouw lijkt daarom niet alleen stoer, maar ook elegant.

Het programma, dat hoofdzakelijk uit technische ruimten bestaat en geen dagelijkse werkplekken kent, diende ondergebracht te worden in een dichte, veilige en duurzame doos. Veel luchttoe- en afvoer is nodig om de extreme hoeveelheid warmte, die de verschillende installaties genereren af te voeren. Door een slimme organisatie van het programma was het mogelijk vrijwel alle roosters op een patio uit te laten komen.

De vloer van de begane grond is verhoogd om alle kans op wateroverlast te vermijden. Als naar een burcht leidt een flauw talud via een ranke, stalen brug naar de entreepoort, de enige toegang.

Om binnen een hele krappe planning een stoere, weerbarstige huid rond het gebouw te kunnen maken, is prefab beton toegepast. Samen met een betonfabrikant zijn speciale elementen ontwikkeld met meerdere afwerkingen in dezelfde mal. Hoewel de gevel anders doet vermoeden, waren slechts een paar mallen nodig om de prefab te maken. Opvallend is de toepassing van gerecycled glas, dat het gebouw onder de jagende Hollandse luchten doet fonkelen.

Klik hier voor de projectsheet van het Datacentrum.