Groen en Gras fase 1 | Alphen aan de Rijn

Jaar ontwerp 2008 / opgeleverd 2010
Opdrachtgever Synchroon B.V.
Categorie woningbouw

Speciale vermelding Buiten Kleur Prijs 2010

Grasdaken, zijgevels met blauwe en witte regen begroeid, beukbrede bloembakken en ruime tuinen omzoomd door hagen geven een actuele invulling aan het idee van de tuinstad.

Een meervoudige opdracht voor een nieuwe buurt in de wijk Kerk en Zanen kreeg van de gemeente Alphen aan den Rijn het thema ‘Groen en gras’mee. Samen met vastgoedontwikkelaar Synchroon is gezocht naar een maximale invulling van dit groene thema. De ruime voor- en zijtuinen, die zijn omzoomd door hagen, roepen een tuinstedelijke sfeer op.

De wens om een sociaal samenhangende buurt te maken, heeft geleid tot een extreme mix van financieringscategorieën. De vijf woningtypen verschillen in beukmaat en aantal verdiepingen. Met die typen is een bouwblok gecomponeerd van maximaal negen huizen, een soort landhuis of supervilla. Door modificatie van het standaardblok is het mogelijk met deze landhuizen aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden te voldoen en ze precies op de situatie te laten passen.

De supervilla’s kennen een expressieve plastiek met verspringende voor- en achtergevels en incidenteel aan de gevel gehangen beukbrede bloembakken.

Elke woning heeft op maaiveld een woonruimte aan de straat, soms is dit de eetplek, soms de woonhal. Meerdere indelingen zijn mogelijk. De inpandige berging van het grootste type kan worden omgebouwd tot slaapkamer, waardoor een levensloopbestendige woning ontstaat.

Het plan is consequent uitgevoerd in grijsgroene betonsteen met een ribbelprofiel. Deze kroonsteen is extra hoog en extra lang (88 * 297 mm) en is stootvoegloos vermetseld om de horizontale belijning nog te versterken. De ribbels zijn naadloos de hoek omgezet om het volume van het blok te benadrukken. De kozijnen zijn vervolgens als het ware uitgesneden uit dit volume en hebben daardoor gladde neggekanten. Aan de achterzijde sluit de betonsteen via een brede penant aan op western red cedar delen, die halftransparant zijn afgewerkt in een iets lichtere grijsgroenblauwe kleur.

De voordeuren zijn voorzien van prints van bloem- en plantenmotieven. De grasdaken en de met blauwe en witte regen begroeide zijgevels completeren het groene beeld.

Ook de gemeente heeft meegewerkt aan de zorgvuldige kleur- en materiaalkeuze. De straatklinkers zijn in dezelfde grijsgroene kleur afgewerkt als de gevels met parkeervakken in neutraal antraciet.

De beslissing om in een vroeg stadium met de aannemer om de tafel te gaan, heeft geleid tot een snel en efficiënt bouwproces en een precieze manier van bouwen.

Klik hier voor de projectsheet van Groen en Gras Fase 1.