Overtuin

Jaar ontwerp 2017 / oplevering 2019
Opdrachtgever eigen initiatief
Categorie woningbouw, CPO

Een extra tuin, samen met je buren! Dat is wat we gaan realiseren in Overtuin aan de Laan op Zuid in Rotterdam. Dit zelfbouwproject is een eigen initiatief van Overtuin Architecten, het samenwerkingsverband van Joke Vos met Alex Jager en Rogier Janssen (Jager Janssen Architecten). Met twee buurplannen maakt Overtuin deel uit van Overmaas. En dat is weer een pilot project van de gemeente Rotterdam om ruimte te geven aan het bouwen voor particulieren, die zich collectief georganiseerd hebben (CPO). In januari 2019 wordt de eerste paal geslagen.

In ons deelplan hebben we ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan. Daarnaast hebben alle woningen ook een eigen buitenruimte, die bij de appartementen bijna de maat van een tuin heeft gekregen.

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen parkeerpleintje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen, grondgebonden of gestapeld, en met een verschillende oriëntatie op de zon. Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag niet, deels of helemaal bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee halve lofts.

De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen is geïnspireerd op de naam van het plan. De verdiepingshoge plint aan de straat metselen we in een chique, lichtgrijze steen. Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Halfhoge scheidingswandjes markeren de woningen. De grote tegels ertussen kunnen door de bewoners worden vervangen door planten.

De tuingevels worden voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een half transparante afwerking. Het hout markeert de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven.

De gevels spelen in op de achterliggende plattegronden door uit een bibliotheek van verschillende kozijntypen de gewenste te kiezen en die vervolgens in een ontspannen rechthoekig raster te plaatsen.

Aan de Laan op Zuid kiest een bewoner voor een kas op het dak. Die wens hebben we vertaald naar een bijzonder architectonisch accent, een Overtuintje in de wolken.

Lees hier meer over Overtuin.