De Roze Hallen

Jaar ontwerp 2015 / opgeleverd 2018
Opdrachtgever Coöperatie De Roze Hallen u.a.
Categorie woningbouw, CPO

Eind april 2018 is aan de Bilderdijkkade in Amsterdam de Roze Hallen opgeleverd, een op maat gesneden appartementengebouw voor een groep ouderen uit de LHBT-gemeenschap (lesbisch, homo, biseksueel en transgender). De bewoners willen de regie over hun leven in eigen hand houden en zo samen wonen, dat dat tot op hoge leeftijd mogelijk is, waarbij ‘Nabuurschap’ en ‘community’ een belangrijke rol spelen.

Eind 2014 won OutForever, een organisatie die zich bezig houdt met wonen voor een nieuwe generatie homomannen en lesbische vrouwen, een competitie tussen meerdere bouwgroepen, uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Dit specifieke kavel was speciaal bedoeld voor 55+ bewoners met een bijzondere focus op gemeenschappelijkheid en zorg.

Bij het winnen van de tender was de motivatie van de groep doorslaggevend. Onderzoek toont aan, dat LHBT’ers relatief meer te maken hebben met vereenzaming en dat zorginstellingen niet ingericht zijn op de specifieke wensen en de ontwikkelde leefstijl binnen deze groep. De bewoners willen de regie over hun leven in eigen hand houden en zo samen wonen, dat dat tot op hoge leeftijd mogelijk is. Ze hebben dat streven samengevat in de begrippen ‘community’ en ‘nabuurschap’. Aan de individuele woonprogramma’s is een gemeenschappelijke ruimte toegevoegd, een klein studiootje. De ruimte sluit aan op het gemeenschappelijke terras en kan ook gebruikt worden voor logés en mantelzorgers. Lees hier meer over de bewoners van de Roze Hallen en hun ideologie.

De appartementen maken deel uit van de nieuwe bebouwing rond De Hallen, de locatie van een oude tramremise in Amsterdam West. Het gebouw staat op een ondergrondse parkeergarage, die voor de hele wijk bestemd is. In het hart van het complex is een gemeenschappelijke tuin aangelegd voor alle omringende woningen.

Samen met Riëtte van der Werff (De Werff Architectuur) heeft Joke Vos een ontwerp gemaakt voor een (bijna) energieneutraal en toegankelijk apartementencomplex. De 15 appartementen verschillen in grootte en zijn in intensief overleg met de bewoners ontworpen, waarbij veel ruimte is gegeven aan hun eigen specifieke woonwensen.

Aan de Bilderdijkkade is de architectuur vrij formeel en verticaal gehouden om aan te sluiten op de 19e-eeuwse bebouwing in de omgeving. De kleinste appartementen, ca 60 m2, hebben om het mooie uitzicht voor deze kant gekozen . Ze kunnen op hun mini balkonnetje nog net buiten zitten of planten zetten. Aan de achterzijde, de zuidkant, is de gevel vrijwel volledig geopend met grote balkons. De bewoners konden kiezen uit verschillende balkonposities en afmetingen. Ook was het mogelijk meer of minder openslaande deuren naar het eigen balkon te nemen. De twee appartementen op de bovenste laag zitten onder de kap, waarvan de spanten zichtbaar zijn gehouden.

Zowel in de tweelaagse plint als op de overige verdiepingen is een steen met bijzonder reliëf toegepast. Antraciet op straatniveau en een groene baksteen op de verdiepingen.

Dat ze geen doorsnee bewoners zijn, laten de bewoners ook zien via de kunstopdracht die aan Elspeth Pikaar is gegeven. Voor de bewoners belangrijke begrippen zijn gekoppeld aan grafische vormen. Elk balkonhek aan de Bilderdijkkade heeft daardoor een ander patroon gekregen.