The View | Bay House

Jaar redesign 2017
Opdrachtgever Frame Vastgoed
Categorie mixed-use development

De Rotterdamse wijk Katendrecht transformeert langzaam van havengebied naar een hedendaagse, eigenzinnige, levendige wijk. Bij de entree naast het metrostation zal de komende jaren het nieuwe Rijnhavendistrict verrijzen met een mix van commerciële functies en wonen. Aan ons project The View werken we al een jaar of twintig. Vanaf 2016 is het project in een stroomversnelling gekomen en is het ontwerp herontwikkeld vanuit de ideeën en ambitie van onze nieuwe opdrachtgever, Frame Vastgoed. 

The View is een mixed-use development op een tweelaagse parkeergarage. Het eerste deel daarvan is aan de Rijnhaven enkele jaren geleden gerealiseerd. Daarop bouwen we de komende jaren twee basementen, de ene drie de andere vier lagen hoog, met als accenten daar weer op drie losse volumes. Het meest westelijke volume is Bay House gedoopt. De luxe appartementen in dit woongebouw zijn in verkoop. In het oostelijke volume komt een hotel met op het dak een rooftop bar aan een daktuin en dakterras. Aan de zuidkant markeert straks een woontoren van 90 m hoog het nieuwe Katendrecht.

Winkels en horeca (met terrassen aan de kade en aan een nieuw pleintje aan de Brede Hilledijk) en een moderne supermarkt vullen de plint op straatniveau. Het meest oostelijke basement is uitgehold. Rond deze ‘stadskamer’ liggen dure winkels, horeca en een modern kantoorconcept. Het hotel heeft straks een entree aan de haven en aan de stadskamer op de tweede verdieping. Hier is ook de lobby geplaatst, naast de toegang tot de nieuwe voetgangersbrug naar metrostation Rijnhaven.

De gebouwen langs het water verwijzen naar de Rotterdamse havenarchitectuur. Het zijn wandgebouwen zoals er meer langs de haven staan. Met dubbelhoge frames, die ingevuld worden met kozijnen en dichte vlakken. De grote balkons zijn deels uit het volume gesneden en achter grote windverbanden gelegd. Deels kragen ze uit als industriële laadplatforms. 

De gebouwen zijn familie van elkaar en dat komt tot uiting in de materialen en de detaillering. Lichtgrijze rasters van beton composiet worden ingevuld met bronskleurige aluminium kozijnen en antraciete composiet banden. Een diepe negge benadrukt het raster. De drie volumes verschillen echter in de gevelgrafiek, die altijd de maat van de verdieping overstijgt en soms de maat van de havengebouwen overneemt (het westgebouw), soms de hoogte van de toren een ritme geeft (smaller en drielaags), soms verschuift tot een verband, dat de relatie met stramienmaten deels ontkent (hotel).

In de architectuur hebben we een stoere elegantie nagestreefd. Passend bij deze plek aan een oude haven door de grote schaal van de gebouwen zelf, met in de gevel opgenomen grote glazen boxen en een oversized balkon. Maar toch ontspannen door de lichte kleur van de gevel en de verschuivingen in de ritmes van rasters en balkons.

Joke Vos Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. JVA werkt nauw samen met Marge Architecten die de bouwkundige uitwerking verzorgt.