De Holle Mare
Oegstgeest

Jaar ontwerp 2003 realisatie 2006
Opdrachtgever Blauwhoed Eurowoningen bv
Categorie woningbouw

De ritmiek van de ramen van de laagbouw begeleidt de dynamiek van de treinen. Metalen dakdozen kijken nieuwsgierig uit over het geluidsscherm op de spoordijk.

De nieuwe wijk Poelgeest bij Oegstgeest wordt van de spoorlijn van Den Haag naar Haarlem afgeschermd door een muur van eengezinswoningen. Lage poorten geven toegang tot de straatjes erachter. Aan de noordrand staat een compact appartementenblok in de dijk van het riviertje De Holle Mare geschoven.

De verschillen in beukbreedtes tussen de goedkope en middeldure woningtypes vallen door de compositie van de verticale ramen in de laagbouw niet op. De overkragende dakopbouwen markeren de poorten en zijn ook als kopersopties gerealiseerd. Het metselwerk is opgetrokken in een karakteristieke zachtgele steen met grijze spikkeltjes als bij een kievitsei.

De smalle woningen zijn bedoeld voor starters. Ze zijn klein maar voelen ruim door de volledig vrije woonlaag op de eerste verdieping. De brede woningen hebben vier kamers en een grote woonhal aan de geluidsbelaste kant van de spoorlijn. De poortwoningen zijn heel flexibel te gebruiken. De dubbelbrede bovenverdieping kan worden open gelaten of naar behoefte worden ingedeeld. Een bijzondere woning met een dubbelhoge woonruimte met mooi uitzicht op de eerste verdieping, maakt de rij af.

De appartementen zijn ruim opgezet rond een efficie╠łnte kern met voorzieningen. De vier woningen per laag zijn twee aan twee verschoven, waardoor een lichthof ontstaat tussen galerij en gevel. De plint bestaat uit entreehal, bergingenblok en parkeergarage.

Ook bij de appartementen wordt in de gevel gespeeld met ritmes en patronen. De kersenhoutkleurige gevelpanelen komen in een aantal combinaties voor, die schijnbaar willekeurig over de gevel zijn verdeeld. Het strekmetaal rond de stalen balkons maakt het hekwerk halftransparant. Een grovere versie van het strekmetaal vormt de ventilerende gevel van de parkeergarage. De galerij is met glazen U-profielen afgezet. Ze kraagt aan de straatkant uit als een reuzenlantaarn en markeert de hoofdentree van De Holle Mare.

Klik hier voor de projectsheet van De Holle Mare in Oegstgeest.