Muziekwijk
Zwolle

Jaar ontwerp 2002 realisatie 2005
Opdrachtgever SVZ en Delta Wonen
Categorie woningbouw

Uitkragende betonnen frames met gekleurde schuifpanelen en roosters gevuld met rondhout geven de gevels plastiek en maken van de zeven verschillende woningtypologieën zichtbaar één familie.

In de eerste fase van de herstructurering van Holtenbroek 1, de Muziekwijk, zijn een aantal stempels met verouderde portiekflats vervangen door negentig grondgebonden woningen. In het stedenbouwkundig plan zijn voor de ‘nieuwe stempels’ woningtypologieën ontwikkeld voor uiteenlopende bewoners en bewoning. Ze variëren van efficiënte starterswoningen in twee lagen tot drielaagse drive-in woningen en vierlaagse herenhuizen. De garage van de woonwerkwoningen kan bij het huis worden getrokken. De patiowoningen zijn bestemd voor senioren. De verschillende woningtypen vormen afgesloten clusters met collectieve binnengebieden. Hier wordt op eigen terrein geparkeerd, in de achtertuin naast de gemeenschappelijke tuin. Rond de clusters is het groen openbaar, toegankelijk voor de hele buurt.

De materialisatie van de gevels is afhankelijk van de positie in het stedenbouwkundig plan. Aan de binnenkant van de clusters zorgt een lichte gecementeerde steen voor een rustige achtergrond van het private en collectieve groen. Langs het openbare groen zijn de gevel en het tuinscherm van roosters met daarin gestapeld rondhout gemaakt. Al dan niet bloeiende klimplanten kunnen hier vanuit de tuinen vrij doorheen groeien en zo bijdragen aan het groene karakter van de zones tussen de clusters. Langs de straten is een chique zwart metallic baksteen toegepast. Ter plaatse van de woonverdiepingen omkaderen uitkragende betonnen frames de grote glazen puien. Met bouwkundige zonneschermen in heldere kleuren kan de toetreding van het zonlicht worden geregeld.

Uit de periode van Joke bij Karelse Van Der Meer Architecten.

Klik hier voor de projectsheet van de Muziekwijk in Zwolle.