Zwart-wit woningen
Middelburg

Jaar ontwerp 2000 realisatie 2002
Opdrachtgever Woongoed Middelburg
Categorie woningbouw

Stevige woningen met fors overkragende kappen staan als typisch Zeeuwse zwart houten schuren met witte kozijnen bij de entree van de Stromenwijk. Zij vormen de eerste fase van de herstructurering van deze jaren vijftig wijk.

De woningen aan de Grevelingenstraat zijn flexibel georganiseerd rond de leidingschacht in het midden van de woning, achter de trap. Op elke verdieping kan hieraan zowel voor als achter een keuken, badkamer en/of berging worden geschakeld. Dit geldt ook voor de bovenste laag, waar de dakkap pas op stahoogte begint. Dit principe maakt 254 indelingsvarianten mogelijk, waarvan uiteindelijk 72 aan de kopers zijn aangeboden. De vide tussen begane grond en verdieping stimuleert het wonen over meerdere lagen. De woning is bovendien groot genoeg voor een werkruimte aan huis of het zelfstandig laten wonen van een opgroeiend kind onder de kap.

De kleuren van het project zijn gei╠łnspireerd op de zwarte houten schuren met witte kozijnen, die zo karakteristiek zijn voor het Zeeuwse landschap. Witte vlekken verlevendigen de antraciete steen. Ook de luiken en voordeuren zijn wit, evenals de onderkant van de kap. De dakranden en hemelwaterafvoeren zijn van zink. De garagedeuren zijn verdekt opgenomen in aluminium golfplaat. Alleen de transparante hekken achter de luiken zijn in kleur.

Om de hoek, aan de Volkerakstraat, zijn in dezelfde bouwstroom starterswoningen gerealiseerd met plattegronden die zich in een vorig plan, De Hooge Plaaten, hadden bewezen. De kleuren van de baksteen zijn hier minder uitgesproken om aan te sluiten op de bestaande bebouwing. Ook hier zijn alle metalen naturel uitgevoerd.

Klik hier voor de projectsheet van de Zwart-wit woningen in Middelburg.

In de periode van Joke bij Karelse Van der Meer Architecten.