Entrees Sterrenburg Dordrecht

Entrees Sterrenburg
Dordrecht

Jaar ontwerp 2003 realisatie 2006
Opdrachtgever Woningstichting Progrez
Categorie woningbouw

De nieuwe entrees van twee gerenoveerde flats doen denken aan een moderne hotellobby, maar dan wel vandalismebestendig. Ze zijn identiek, maar worden heel verschillend ervaren. De ene verwijst naar de zon met geeloranje kleuren en veel lichtjes. De andere naar water door de blauwgroene tinten en de glastegels.

In de Dordrechtse wijk Sterrenburg werkt woningstichting Progrez aan een geleidelijke revitalisatie. De gevel van twee verwante flatcomplexen zijn in dit kader ingrijpend gerenoveerd door Daan ter Avest. In beide complexen heeft Joke Vos architecten een nieuwe entree ontworpen.

De entrees vormen de overgang tussen publiek buiten en individueel binnen. Om de trap en de bestaande lift vouwt zich een wand, die met glasmozaïektegeltjes is afgewerkt. Op een in die wand ingekaste bank met sfeerverlichting kun je bijpraten met vriendjes of buren. De vloer en het tapijt krullen nonchalant omhoog in de tegenoverliggende wand, waar een lachspiegel een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Boven de postkasten is een vitrinekast gemaakt.

De entrees zijn identiek ontworpen op het toevoegen van een nieuwe lift aan de Kleine Beerstraat na. Ze onderscheiden zich in de kleuren. In de Kleine Beerstraat is een warme ruimte gemaakt met geel/oranje glasmozaïek en lichtjes in de vloer.

In de Stratosfeerstraat zijn de wanden blauw/groen, liggen glazen blauwe en groene tegels her en der in de vloer gestrooid en waan je je in een aquarium. De grote glazen entreepui, omsloten door een overmaats staalprofiel, verwelkomt bewoner en bezoeker.

Klik hier voor de projectsheet van de Entrees Sterrenburg in Dordrecht.