Het Balkon         Utrecht

Het Balkon
Utrecht

Jaar ontwerp 2007
Opdrachtgever GEM Vleuterweide / Ballast Nedam
Categorie stedenbouw / woningbouw

In samenwerking met BGSV bureau voor stedenbouw

In Het Balkon is de stedenbouwkundige opgave uitgebuit door een ongebruikelijke landschappelijke oplossing met een dubbel maaiveld. De woningen krijgen daardoor twee gezichten. Landhuizen met grote dakoverstekken aan een opgetild park, drielaagse herenhuizen vanaf straatniveau.

In deelplan 1.5 van de Rietlanden (Het Balkon) is de afgegraven grond van eerder ontwikkelde gebieden in Vleuterweide opgeslagen. Dit anderhalf meter dikke grondpakket vormde het uitgangspunt van het stedenbouwkundig concept. Door de woningen compact te schakelen en met de uitgegraven grond de ruimte tussen de clusters op te hogen, ontstaat een hoogteverschil van drie meter, de maat van een woonverdieping. De doorsnede van de woning profiteert van dit hoogteverschil. De woonkamer met een bouwkundig terras aan het park, een tuinkamer of woonkeuken aan de besloten tuin op straatniveau.

Het souterrain dat door het hoogteverschil ontstaat, is te gebruiken als een variant van de traditionele zolder. Hier kan worden gespeeld of geknutseld of kan een bijzondere functie als bijvoorbeeld een muziekstudio gerealiseerd worden. Aan de beide uiteinden van de woningblokken steken de souterrains uit het talud. Ze krijgen daglicht en zijn te gebruiken als volwaardige werkruimten. Via een poorthuisje en de tuin wordt de woning betreden. De brede doodlopende ontsluitingsstraatjes bieden, behalve voor parkeren en privétuinen, ook ruimte voor gemeenschappelijke zit- of speelobjecten.

In de voorbeelduitwerking is het verschil in sfeer uitvergroot in de architectuur. Aan het park een Japans aandoende lage bebouwing met groot dakoverstek en veel hout en natuursteen. Aan de entreekant oogt de woning als een herenhuis met een ommuurde tuin. Om een aangename hof te maken zijn de kleuren hier licht gehouden.